Celem książki jest przybliżenie zasad uproszczonej księgowości dla działalności gospodarczej prowadzonej przez podmioty z branży usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem małych i średnich przedsiębiorstw. Autorzy przedstawiają zasady ewidencji dotyczące podatników rozliczających się w formie karty podatkowej oraz ryczałtu ewidencjonowanego. Istotna część pozycji dotyczy prowadzenia podatkowej książki przychodów i rozchodów. W tym obszarze omówione zostały zasady ogólne w podatku dochodowym i stosowane rodzaje ewidencji, jak również zagadnienia związane z rozliczaniem podatku od towarów i usług w przypadku świadczenia usług gastronomicznych. Tak przygotowana publikacja może pomóc w wyborze odpowiednich form opodatkowania w zależności od potrzeb przedsiębiorcy, właściwie rozliczać się z urzędem skarbowym oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka popełnienia błędów. Ważnym atutem książki jest zamieszczenie w niej przez autorów licznych przykładów związanych z wyżej wymienionymi formami ewidencji.