W swojej książce Dale Pinnock, specjalista z zakresu żywienia i kucharz w jednej osobie, wyjaśnia uzdrawiającą moc pożywienia. Udowadnia, że działanie pewnych substancji zawartych w pokarmach wykracza daleko poza zaspokajanie zapotrzebowania naszych organizmów na witaminy i minerały. Te niezwykłe substancje to cenne fitozwiązki, które działają podobnie do roślin leczniczych, a nawet terapii farmakologicznych, ale nie powodują żadnych skutków ubocznych. Dzięki tej książce: • zrozumiesz, na czym polegają wyjątkowe właściwości lecznicze tego, co jesz • nauczysz się przyrządzać smaczne i kolorowe potrawy, które pomagają w profilaktyce i leczeniu współczesnych chorób cywilizacyjnych • dowiesz się, jak radzić sobie z problemami trawiennymi, chorobami serca, zaburzeniami układu odpornościowego i nerwowego oraz dolegliwościami skórnymi i stawowymi Dale Pinnock, licencjonowany specjalista z zakresu żywienia człowieka, regularnie gości w programach telewizyjnych i radiowych, a także na łamach gazet, gdzie przekonuje, że pożywienie może mieć działanie podobne do silnych leków