Roślinna książka kucharska, w której pokazujemy owoce i warzywa jak nigdy wcześniej!
Wspólne posiłki łączą. Wspólne przygotowywanie posiłków łączy jeszcze bardziej. Jeśli masz w domu małego smakosza lub chcesz włączyć dzieci w kuchenne sprawy, ta książka będzie doskonałym wyborem. „Smakowita zielenina” Marty Szloser to spotkanie z warzywami na poziomie:
- edukacyjnym – do czego w sałatce potrzebna jest oliwa?
- obserwacji – eksperymenty, czyli DIY np. jak rośliny piją,
- smaku – przygotowanie własnej przekąski.
Co kapusta ma wspólnego ze złotem? Czy rukola to rakieta? Gdzie wyrosła największa cukinia świata? Co ma wasabi do alarmu przeciwpożarowego? Dlaczego niektóre rośliny są zielone?
Te i inne pytania wraz z odpowiedziami, znajdziesz w naszej nietypowej książce o zielonych warzywach i owocach. Są tu również przepisy roślinne na przekąski, dania i napoje, którymi zaskoczysz kolegów, rodziców i siebie. Poznasz nowe smaki, odkryjesz nietypowe, ale smaczne połączenia składników. Zrobisz ciastka z zielonego groszku albo słodkie trufle z awokado. Jest tu też krótka historia Michała i Klary, którzy zmienili podejście do paru spraw. Oto książka kucharska dla dzieci, dzięki której zielone warzywa będą ekscytującą przygodą.
Książka dla odkrywców nowych smaków, wegan, alergików i każdego kto lubi kucharzyć.
Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nie wiedzieli, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen… zieleniny!
Teraz dzielą się swoimi odkryciami z tobą bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. Do dzieła!