Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso to książka dla:
- osób chcących ograniczyć spożycie mięsa, zarówno z dużych miast jak i małych wiosek (w książce nie ma wymyślnych, trudno dostępnych czy drogich składników)
-osób z cukrzycą typu I (książka zawiera wyliczenia WW i WBT kluczowe w celu określenia dawki insuliny),
-osób z podwyższonym lipidogramem,
-osób z zaburzeniami glikemii,
-osób z chorobami tarczycy,
-osób, które muszą stosować dietę bez glutenu, laktozy i białek mleka krowiego.
Na 239 stronach znajdziecie:
Porady żywieniowe (70 stron).
Porady związane z ograniczeniem mięsa oraz eliminacją nabiału w diecie.
Wskazówki praktyczne dotyczące przygotowywania potraw.
Lista dodatków do obiadu z wyliczoną kalorycznością oraz wymiennikami węglowodanowymi (WW) oraz wymiennikami białkowo-tłuszczowymi (WBT).
Białka roślinne; lista produktów.
65 zupełnie nowych przepisów skomponowanych tak, aby przygotować jedną porcję potrawy.
* w tym: 43 przepisy wegańskie, 8 przepisów wegetariańskich, 11 przepisów z mięsem, 3 przepisy z rybą + dodatkowe 2 przepisy na domowe mleka roślinne.
* przepisy na buliony, wegańskie pasty do pieczywa i sosy, wegańskie kotleciki, dania obiadowe, do lunchboxa oraz na kolację, zupy, przekąski, śniadania, słodkości.
* sugestie, jak przygotować inne danie z książki, zwiększając wybrane składniki przepisu, który aktualnie przyrządzasz
Każda potrawa ma wyliczoną kaloryczność, makro (białka, tłuszcze i węglowodany), wymienniki węglowodanowe (WW) oraz wymienniki białkowo - tłuszczowe (WBT).
Przepisy nie zawierają glutenu oraz białek mleka krowiego.