Jak Polska długa i szeroka, ciasta jada się w bardzo wielu domach. Są zdrowe, lubiane i doskonale uzupełniają codzienny jadłospis. Można kupić całkiem niezłe gotowe wypieki, ale prawdziwi smakosze przyrządzają je sami, gdyż doceniają nie tylko wyborny smak domowego ciasta, ale także jego walory zdrowotne. Ciasta domowe, w przeciwieństwie do tych kupowanych w cukierni, nie zawierają żądnych szkodliwych dodatków chemicznych. Dlatego mogą je jeść dzieci, nawet te całkiem małe, jak również dorośli przestrzegający diety. Dodatkową zaletą ciast wypiekanych w domu jest to, że w porównaniu z gotowymi wyrobami są o połowę tańsze. Przepisy zaproponowane w tej książce są łatwe do wykonania. Polecamy je szczególnie młodzieży. Naukę gotowania bardzo często zaczyna się bowiem od pieczenia ciast, a gdy są smaczne i udane, tym większy jest zapał do poznawania innych sekretów kuchni.