Sekrety włoskiej kuchni

Elena Kostioukovitch
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Sekrety włoskiej kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

 Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce!
Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.
Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą.
Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju – od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – przybliżając nam właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.
Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii. 

Tytuł oryginalny: PERCHE AGLI ITALIANI PIACI PARLARE DEL CIBO
Data wydania: 2020-07-15
ISBN: 978-83-8125-616-2, 9788381256162
Wydawnictwo: Albatros
Stron: 640
dodana przez: Justyna_K
Mamy 2 inne wydania tej książki

Autor

Elena Kostioukovitch Elena Kostioukovitch
Urodzona w 1958 roku na Ukrainie (Kijów)
Elena Kostiuokovitch - tłumaczka, eseistka, agentka literacka, promotorka kultury rosyjskiej na Zachodzie i włoskiej na Wschodzie. Laureatka licznych nagród translatorskich, zarówno rosyjskich, jak i zagranicznych. Urodziła się w rodzinie z literack...

Pozostałe książki:

Sekrety włoskiej kuchni Co siedzi w głowie Putina
Wszystkie książki Elena Kostioukovitch

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Sekrety włoskiej kuchni aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ksiazka_w_pigulce
@ksiazka_w_pigulce
2020-08-29
Przeczytane

Nie od dziś wiadomo, że Wydawnictwo Albatros przoduje w niejednokrotnie pięknych okładkach swoich książek (ponowne wydanie z 2020 r.). Za tym również podąża treść, w tym przypadku skąpana w słońcu Italii i doprawiona szczyptą najlepszego włoskiego smaku, jaki można sobie wyobrazić.
Przyjaciółka Umberta Eco i tłumaczka jego książek serwuje smaczną włoską kuchnię zabierając wysublimowane gusta w podróż po moim ulubionym kraju. Podróż niezwykle sentymentalna, okraszona historią, kulturą, tradycją, zaś tłem jest fenomenalna włoska kuchnia, w której tajniki wprowadza autorka. Uprzedzając jednak fakty: to nie jest tradycyjna książka kucharska, a raczej wgląd w tradycję mieszkańców Italii, którzy nie od dziś znani są ze znakomitego, rodzinnego celebrowania każdego posiłku.

Pani Elena pochyla się nad każdym rejonem skąpanym we włoskim słońcu. Barwne ilustracje zarówno miejsc, jak i regionalnych potraw oraz skarbów, jakie kryje włoska ziemia pozwalają poczuć ducha, który wyziera z każdej strony tej dopracowanej w każdym calu książki.

× 2 | link |
@czytanie.na.platanie
2020-09-24
8 /10
Przeczytane Przeczytane 2020 Posiadam

Gdy za oknem szaro i smutno z przyjemnością przenoszę się do słonecznej Italii za sprawą tej przepięknie wydanej książki „Sekrety włoskiej kuchni” i Was również do tego gorąco zachęcam.
Jeśli jesteście miłośnikami Włoch, tak jak ja, lub zamierzacie rozpocząć przygodę z tym krajem, ta książka powinna być dla Was lekturą obowiązkową. To nie tylko, jak nazwa wskazuje, kompendium wiedzy o różnorodności kulinarnej, ale również o społeczeństwie, kulturze i historii, która wywarła duży wpływ na wszystkie wymienione aspekty życia Włochów.
Autorce, od ponad dwudziestu lat mieszkającej we Włoszech, udało się uchwycić ten przepełniony codziennym luzem i uśmiechem, smakami i zapachami, klimat, który nieodparcie przyciąga mnie do tego kraju. Dzieląc książkę ze względu na regiony funduje czytelnikowi nie tylko wirtualną podróż do każdego z nich, ale i podaje na tacy tradycyjne lokalne potrawy, czy alkohole, których warto spróbować będąc w okolicy.
Jak pisze w przedmowie Umberto Eco „być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”. I tą duszę, tą pasję z którą Włosi gotują, ale też jedzą i rozprawiają o jedzeniu czuć na każdej z kart tej książki. Bo dla Włochów sztuka kulinarna to nie tylko puste słowa i to się rzeczywiście czuje.
Wydawało mi się, że dobrze poznałam Włochy podczas moich wielu wyjazdów zimowych i letnich, ale ogrom informacji, któ...

| link |
@Monika_Zygadlo
@Monika_Zygadlo
2020-11-18
8 /10
Przeczytane

Bardzo fajna pozycja. Polecam w szczególności dla osób, które wybierają się do Włoch i chcą troszkę lepiej poznać kulturę jedzenia w danym regionie.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Sekrety włoskiej kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl