Sekrety szefa kuchni to coś więcej niż zbiór znakomitych receptur od cieszącego się uznaniem szefa kuchni z olbrzymią charyzmą - w tej fascynującej książce kucharskiej odsłania on bowiem wiele swych kulinarnych sekretów.
Przepisy są przedstawione w jasny i łatwy do wykorzystania sposób, znajdziemy tu także szczegółowe wyjaśnienia i zdjęcia, które obrazują unikalne metody Gordona, jego genialne rozwiązania ułatwiające gotowanie i inne przydatne w kuchni wskazówki. Spróbujcie przygotować na przykład jego sałatkę z tuńczyka z treviso, posługując się opracowaną przez niego techniką karmelizowania gorzkich liści. Przyrządźcie też jego odświeżającą letnią zupę i dorzućcie do niej kostki lodu z dodatkiem oliwy z oliwek - sprawią, że będzie chłodna, a w trakcie topienia się przesycą ją niepowtarzalnym smakiem.
Wiele pomysłów Gordona jest prostych, jednocześnie niewiarygodnie skutecznych.
Dla wygody przepisy są podzielone według rodzajów żywności: ryby, drób i dzikie ptactwo, mięso, warzywa i sałatki, owoce itd. Wiele gotowych potraw jest pokazanych na wspaniałych, całostronicowych ilustracjach. Można być pewnym, że dania z przepisów bez problemu przygotuje się w domu - wszystkie zostały wcześniej przetestowane w domowej kuchni. Dodatkowo można się zapoznać z różnymi sposobami przyrządzania potraw z wyprzedzeniem czy takimi oszczędzającymi czas, które są praktykowane w restauracjach Gordona, dzięki czemu zorganizuje się na przykład przyjęcie bez nadmiernego wysiłku.
Ta inspirująca książka kucharska ma szansę stać się klasyczną pozycją w waszej kuchni.