Samotny smakosz to historia człowieka, który nie je, ale delektuje się każdym kęsem poznając nowe smaki. Sushi, makarony, zupy, mięsiwa, ryba czy słodkości. Inogashira Gorō jest bardzo oddany swojemu hobby. Podczas wyjazdów służbowych, w przerwach, a także w czasie wolnym od pracy poszukuje kulinarnych doznań. Dociera do ukrytych w zgiełku rodzinnych restauracji, jada na dworcach i w znanych lokalach. Samotnie odkrywa bogactwo kulinarnego świat Japonii. Masayuki Kusumi oraz wielokrotnie nagradzany Jirō Taniguchi stworzyli niezwykły komiks, którego nastrój tworzy wspaniała historia oraz szczegółowe, sugestywne ilustracje.Samotny smakosz to świetna pozycja zarówno dla foodies, jak i miłośników komiksu.
W Japonii stworzono na podstawie komiksu serial, który doczekał się już czwartego sezonu. Zbiór noweli graficznych jest też bestsellerem, a jego sprzedaż w samym tylko Kraju Kwitnącej Wiśni przekroczyła już cztery miliony egzemplarzy.
Uzupełnieniem opowieści o podróżach kulinarnych, będą krótkie teksty poświęcone potrawom i produktom pojawiającym się w powieści graficznej. W świat bogatej kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni wprowadzi czytelników Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, badacz kultury kulinarnej oraz autorka książek Tradycje kulinarne Japonii i Japońskie słodycze(publikacja zdobyła grand prix w prestiżowym konkursie Gourmad World Cookbook Awards i została uznana za najlepszą na świecie książkę w kategorii kuchnia japońska wydaną w 2013 roku).
W Japonii stworzono na podstawie komiksu serial, który doczekał się już czwartego sezonu. Zbiór noweli graficznych jest też bestsellerem, a jego sprzedaż w samym tylko Kraju Kwitnącej Wiśni przekroczyła już cztery miliony egzemplarzy.
Uzupełnieniem opowieści o podróżach kulinarnych, będą krótkie teksty poświęcone potrawom i produktom pojawiającym się w powieści graficznej. W świat bogatej kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni wprowadzi czytelników Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, badacz kultury kulinarnej oraz autorka książek Tradycje kulinarne Japonii i Japońskie słodycze(publikacja zdobyła grand prix w prestiżowym konkursie Gourmad World Cookbook Awards i została uznana za najlepszą na świecie książkę w kategorii kuchnia japońska wydaną w 2013 roku).