Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona również w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. w aspirynie. Od ponad 100 lat jest wytwarzana chemicznie i dodawana przez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane przez niektóre osoby i często są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo że uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od bardzo dawna, to jednak lekarze często je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Nadwrażliwość na salicylany – przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, że nierozpoznana nietolerancja salicylanów może powodować wiele różnorodnych dolegliwości? Nadmiar kwasu salicylowego jest z reguły toksyczny, a ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt szybkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a nawet śpiączka. Wystąpić może także zwiększona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa lub w obrębie żołądka czy jelit. Możliwe jest także uszkodzenie narządów – wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności.
Jak usunąć salicylany z organizmu?
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o dokładne badania naukowe informuje o możliwej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują oraz dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Dieta niskosalicylanowa dla uczulonych na salicylany