"DLA FANÓW KARTOFLA! Czy wiecie, że statystyczny Polak zjada 150 kg tego przysmaku rocznie? Jesteśmy ziemniaczanym liderem!!! Ziemniak jest bardzo wdzięcznym produktem do tworzenia sałatek, nie jest ""agresywny"" ani w smaku, ani w kolorze. Dopasuje się do mięsa, warzyw, ryb, serów. Do tradycyjnej ziemniaczanej sałatki można dodać nawet owoce. Odpowiedni sos jest klamrą łączącą różne smaki i gusty. Można też zastosować do ziemniaków marynatę i uzyskać całkiem nowe smaki. Któż nie lubi sałatek ziemniaczanych? Na przyjęcie urodzinowe, zabawę sylwestrową lub po prostu, kiedy przychodzą goście, nie może ich zabraknąć czy to jako przystawki, dodatki do dań głównych, do grillowanego mięsa, kiełbasek lub ryby. Sałatki łatwo się przyrządza i są bardzo praktyczne dzięki możliwości tworzenia rozmaitych kombinacji. W zależności od gustu można przeobrazić sałatkę ziemniaczaną w prawdziwy specjał. Niezależnie od tego, jakich ziemniaków użyjemy: czy będą świeżo ugotowane, czy też pozostałe z poprzedniego dnia lub obrane i pokrojone w plastry wymieszane z ulubionymi składnikami są zawsze pszysmakiem. Sałatkę ziemniaczaną przyrządza się szybko i łatwo. W książce znajdziemy miedzy innymi przepisy na: sałatkę pożywną, winogronowo-serową, z awokado, botwiną, czerwoną fasolą, kurczakiem, z czerwonym winem, ogórkiem, rukolą, rzodkiewkami, sałatą lodową, żółtym serem, sałatkę zapiekaną, ze smażonych ziemniaków, z krewetkami, ziemniaczano-jajeczną oraz sałatki zarówno na party, jak i na kaca."