Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni

Waldemar Kurowski
Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Poznaj smaki polskich kresów! Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju. Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków. Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach. Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą. Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków. W serii: Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Data wydania: 2009
ISBN: 978-83-61513-45-2, 9788361513452
Wydawnictwo: Olimp Media

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Przysmaki kresowe we współczesnej kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl