Poznaj smaki polskich kresów! Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju. Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków. Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach. Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą. Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków. W serii: Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni