Przewodnik kulinarny Włochy

Mirek Drewniak
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Przewodnik kulinarny Włochy
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Włochy od wieków intrygują: bogata historia, wspaniała sztuka, przepiękne krajobrazy, życzliwi ludzie i oczywiście kuchnia - jedyna w swoim rodzaju, korzystająca z obfitych darów natury. Ziemie Italii są wyjątkowo żyzne, więc nie brakuje tutaj doskonałych składników, a jedzenie jest ważnym elementem życia i jedną z największych przyjemności jej mieszkańców. Posiłki się celebruje - powoli, z uwagą, rozmawiając z rodziną i przyjaciółmi o codziennych sprawach i ważnych wydarzeniach. To właśnie słynna la dolce vita. Nie ma jednej włoskiej kuchni: są kuchnie regionalne, każda oryginalna i pomysłowa. W domach i restauracjach dominują potrawy lokalne, jest jednak kilka ważnych wyjątków, m.in. prosciutto (szynka) i parmigiano (parmezan), które można znaleźć w całym kraju, podobnie jak popularną u nas pizzę. Jeśli chodzi o wina, przeważają miejscowe trunki - jedne doskonałej jakości, poparte odpowiednimi certyfikatami, inne będące płodem tej samej ziemi, co składniki potraw.
Data wydania: 2006
ISBN: 978-83-7304-727-3, 9788373047273
Wydawnictwo: Pascal
Stron: 159

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Przewodnik kulinarny Włochy nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@SYSTEM
@SYSTEM
2008-04-04
5 /10
kuchenne
SU
@susheela
2007-12-19
5 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Przewodnik kulinarny Włochy. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl