Włochy od wieków intrygują: bogata historia, wspaniała sztuka, przepiękne krajobrazy, życzliwi ludzie i oczywiście kuchnia - jedyna w swoim rodzaju, korzystająca z obfitych darów natury. Ziemie Italii są wyjątkowo żyzne, więc nie brakuje tutaj doskonałych składników, a jedzenie jest ważnym elementem życia i jedną z największych przyjemności jej mieszkańców. Posiłki się celebruje - powoli, z uwagą, rozmawiając z rodziną i przyjaciółmi o codziennych sprawach i ważnych wydarzeniach. To właśnie słynna la dolce vita. Nie ma jednej włoskiej kuchni: są kuchnie regionalne, każda oryginalna i pomysłowa. W domach i restauracjach dominują potrawy lokalne, jest jednak kilka ważnych wyjątków, m.in. prosciutto (szynka) i parmigiano (parmezan), które można znaleźć w całym kraju, podobnie jak popularną u nas pizzę. Jeśli chodzi o wina, przeważają miejscowe trunki - jedne doskonałej jakości, poparte odpowiednimi certyfikatami, inne będące płodem tej samej ziemi, co składniki potraw.