Seria przewodników kulinarnych realizuje ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale i skutecznym sposobem odkrywania świata. Autorami przewodnika kulinarnego ?Meksyk? są Ewa Rusek oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Ludy zamieszkujące terytorium Meksyku żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono- i słodkowodnych. Dopiero wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się. Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie.