Makaron sam w sobie nie jest jakimś nadzwyczajnym produktem spożywczym, ale z odpowiednimi dodatkami może być rozkoszą dla podniebienia. Obecnie są dostępne na rynku najróżniejsze rodzaje makaronu, a wybór bywa trudny, gdyż odpowiednio dobrany do potrawy makaron to połowa sukcesu. Potrawy z makaronu przygotowuje się z reguły bardzo szybko i bez większych trudności. Najważniejsze jest, aby do gotowania makaronu użyć odpowiednio dużo wody, a wtedy nie będzie się kleił. Na 100 g makaronu powinien przypadać co najmniej 1 litr wody. W żadnym wypadku nie należy rozgotowywać makaronu. Najlepiej smakuje ugotowany al dente. Dania z makaronu - proste i smaczne - mogą być stałym elementem naszego menu. Dzięki rozmaitym sosom i dodatkom uzyskujemy dania obiadowe lub sałatki i przekąski. W tym pięknie wydanym poradniku znajdziemy przepisy na: zupy, makaron z mięsem, z rybą, z warzywami, z grzybami i na słodko.