Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać

Jaś Kapela
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Polskie mięso to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”. Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo–Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. Jaś Kapela – poeta, pisarz i felietonista, członek zespołu Krytyki Politycznej, weganin i ekolog. Ostatnio wydał powieść Dobry troll (2015) oraz tomik poetycki Modlitwy dla opornych (2017).
Data wydania: 2018-09-30
ISBN: 978-83-65853-68-4, 9788365853684
Wydawnictwo: Krytyki Politycznej
Seria: Seria z morświnem
Stron: 320

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Polskie mięso

27.10.2022

W "Polskim mięsie" Jan Kapela stawia bardzo ważny krok, który ma otworzyć ludziom oczy na rzeczywistość, w jakiej żyjemy. Mięso na talerzu to dla konsumentów kotlecik, kiełbaska, wędlinka. A ile osób myśli o tym, że jego danie miało kiedyś oczy i robiło kupę? Kto zdaje sobie sprawę, że aby trafić do gara, musiało przejść piekielną drogę,od narodzi... Recenzja książki Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

AN
@Ania04
2024-08-22
3 /10
Przeczytane
@ladybird_czyta
2022-10-27
7 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

Według szacunków koalicji Niech żyją!, potwierdzonych przez naukowców, myśliwi co roku wystrzeliwują w środowisko około sześciuset ton ołowiu. Dla porównania według GUS-u cały polski przemysł i transport łącznie emitują rocznie do środowiska około trzystu czterdziestu siedmiu ton ołowiu, jednego z najbardziej toksycznych metali ciężkich, nawet w śladowych ilościach.
Wciąż na świecie głoduje osiemset milionów ludzi, a dwa miliardy pozostają niedożywione. Jednocześnie ponad dwa miliardy ludzi ma nadwagę, a siedemset milionów cierpi z powodu otyłości.
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl