W warunkach obfitości towarów cena produktu i jego użyteczność nie są jedynymi kryteriami wartościowania produktów i motywem ich zakupu. Zjawisko przekształcania się wrażeń wywołanych przez opakowanie w wyobrażenie o produkcie oraz potrzeba wyróżnienia danego produktu spośród masy towarów oferowanych do wyboru konsumentom nadały opakowaniom znaczenie podstawowego środka promocji i intensyfikacji sprzedaży. W książce Autor przedstawia funkcje opakowań z punktu widzenia strategii marketingowej, relacje "produkt, cena, dystrybucja i promocja a opakowanie", programy rozwoju opakowań, zasady ich projektowania oraz społeczne, ekonomiczne i prawne aspekty opakowań.Spis treściRozdział 1Funkcje opakowania z punktu widzenia strategii marketingowej firmyFunkcja ochronna opakowaniaFunkcja promocyjno-sprzedażna opakowaniaFunkcja fizycznej organizacji pracyFunkcja informacyjna opakowaniaRozdział 2Produkt a opakowanieCechy produktu a rodzaj opakowaniaRodzaj opakowania a kradzież produktuRozdział 3Cena a opakowanieStrategia downsizingPrzyczyny stosowania strategii downsizingMożliwości stosowania strategii downsizingWykorzystanie strategii downsizingOcena strategii downsizing przez konsumentówRozdział 4Dystrybucja a opakowanieMagazynowanieTransportStandaryzacjaIdentyfikacjaRozdział 5Promocja a opakowanieOpakowanie a reklamaOpakowanie a promocja sprzedażyOpakowanie a public relationsRozdział 6Programy rozwoju opakowańTypy programów rozwoju opakowańPrzesłanki kształtowania programu rozwoju opakowaniaRozdział 7Projektowanie opakowaniaKolorKształtMateriałKomunikaty tekstoweCzcionkaIlustracjeRozdział 8Społeczne, ekonomiczne i prawne aspekty opakowaniaSpołeczna ocena opakowania jako wyraz wymagań rynkuEtyczne aspekty działalności producentów i handlowców w zakresie opakowańEkonomiczno-finansowa i rynkowa ocena działalności w zakresie opakowańEkologia i ochrona środowiska a opakowanieOpakowanie w świetle prawaAktualne tendencje i prognozy rynkowe