Gospodarka rolniczo-żywnościowa była i jest ważną częścią amerykańskiego sukcesu gospodarczego i społecznego. Głównym celem książki jest określenie współczesnych procesów transformacyjnych gospodarki rolniczo-żywnościowej USA w warunkach nowych wyzwań i możliwości wynikających z procesów industrializacyjnych rolnictwa, postępu biotechnologii oraz bezprecedensowych wyzwań i szans, jakie stwarza nowy wiek gospodarki informatycznej i globalnej. Szczególną uwagę poświęcono ewolucji farmerskiej rolniczej gospodarki rodzinnej oraz transformacji systemu rolniczo-żywnościowego od rolnictwa do agrobiznesu. Książka napisana przez profesora Szkoły Głównej Handlowej, prezentuje pełny obraz współczesnego rolnictwa, agrobiznesu i rozwoju obszarów niezurbanizowanych w USA. Poszczególne rozdziały dotyczą: uwarunkowań stanu i rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej USA. Poszczególne rozdziały dotyczą: - uwarunkowań stanu rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej USA - analizy agrobiznesu jako drogi rozwoju agrarnego Stanów Zjednoczonych - farmerskiego rolnictwa rodzinnego i jego przekształceń - przemian zachodzących w rolnictwie - obecnego stanu i uwarunkowań transformacji tej gospodarki - sytuacji finansowej i dochodowej farm - ekonomiki farm rodzinnych - procesów internacjonalizacji rolnictwa amerykańskiego itp. Publikacja ma charakter monografii naukowej. Jest adresowana zwłaszcza do pracowników wyższych uczelni rolniczych i ekonomicznych, studentów tych uczelni, nauczycieli i absolwentów średnich szkół rolniczych, pracowników służb doradztwa i informacji rolniczej i agrobiznesowej, absolwentów kierunków ekonomiczno-rolniczych i techniczno-rolniczych uczelni rolniczych, ekonomicznych, politechnik i uniwersytetów; pracowników administracji terenowej, organizacji rolniczych, biznesu rolni-czego i żywnościowego, spółdzielczości wiejskiej, organizacji społecznych i politycznych, pracowników usług rolniczych, informacji itp.