Prof. Marek Konarzewski (ur. 1961 r.) zajmuje się zagadnieniami z pogranicza ekologii, fizjologii ewolucyjnej oraz genetyki ptaków i ssaków w Instytucie Biologii Uniwersytetu w Białymstoku. Był stypendystą Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, gdzie pracował z zespole wybitnego amerykańskiego biologa Jareda Diamonda. W latach 2008-2013 pełnił funkcję radcy-ministra ds. nauki i technologii w Ambasadzie RP w Waszyngtonie. Jest członkiem-korespondentem Polskiej Akademii Nauk, wyróżnionym także doktoratem honoris causa przez Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Poprzez rodzinne korzenie prof. Konarzewski związany jest z doliną Biebrzy, gdzie przy każdej okazji oddaje się swej drugiej, poza pracą naukową, życiowej pasji- fotografii.
„Jeśli porównamy czas trwania ewolucji człowiekowatych z upływem 12 godzin, to moment, w którym pojawił się Homo sapiens, przypadnie na ostatnie 20 minut, zaś cała historia rolnictwa zacznie się ledwie minutę przed godziną dwunastą! Ostatnie 10 tysięcy lat to w skali ewolucyjnej dosłownie mgnienie oka. To wtedy pojawiły się nieznane wcześniej, a dziś stanowiące podstawę wyżywienia produkty zbożowe i mleczne, mięso udomowionych zwierząt i rafinowany cukier. Zastąpiły one składniki diety paleolitycznej, zawierające kilkakrotnie mniej tłuszczu i cukrów. Czy mieliśmy dosyć czasu, by się przystosować do dietetycznej rewolucji? Bez spojrzenia wstecz, w zamierzchłą historię ewolucyjną naszego gatunku, nie sposób wyjaśnić przyczyn współczesnej epidemii otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia, a także biologicznych uwarunkowań wegetarianizmu i kanibalizmu czy też naszej słabości do przypraw i używek.
Nie jestem ani dietetykiem, ani też antropologiem. Nie próbuję również kreowania jeszcze jednej „cudownej diety”. Zamiast tego proponuję przyjrzeć się naszym zwyczajom żywieniowym oczami biologa-ewolucjonisty. Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych”.