Skąd się wzięło mydło? Jaką rolę odegrało w historii ludzkości? Jak je samodzielnie przygotować? Jakie są rodzaje mydeł i na jakie dolegliwości skórne można je stosować?
Historia mydła a także zbiór ponad 50 receptur oraz praktyczne porady. Jak przygotować mydło lub inny środek mydlący w sposób prosty i zdrowy? Z jakich naczyń i narzędzi korzystać? Skąd wziąć składniki? Przepisy i receptury potrzebne do ich przygotowania krok po kroku zostały zilustrowane zdjęciami. Wszystkie te porady znajdziecie w książce. A przy okazji dowiecie się kilku ciekawostek na temat dziejów mydła, przeczytacie krótką historię brudu oraz kilka anegdotek dotyczących higieny.
Tomasz Kudaszewicz - urodzony w roku 1979 w Białymstoku. Pomysłodawca i współwłaściciel Mydlarni Cztery Szpaki. Od zawsze przejawiał i realizował potrzeby twórcze. Zajmuje się m.in. domowym wyrobem serów, piwowarstwem, fotografią oraz rzemieślniczym wytwarzaniem kosmetyków. Manufaktura kosmetyków była na początku jedynie niewinnym hobby, a z czasem stała się pracą i sposobem na życie. Szczęśliwy mąż Magdy, z którą prowadzi firmę i tata trzech ancymonów: Janka, Jurka i Józia.