Florencja to najpiękniejsze miasto na świecie. Urodziłem się tu 40 lat temu, ale od10 lat mieszkam w Polsce i dopiero teraz, z dystansu, zaczynam doceniać, w jak pięknym miejscu miałem szczęście się wychować? pisze na stronach albumu ?Moja Toskania? Witold Casetti. Jest on ? wraz z Agatą Jakóbczak, jego autorem.
Na fotografiach zachwycają rozłożone nad rzeką Arno Florencja, miasto Giotta, Brunelleschiego i Michała Anioła, oraz Piza ze swoim Campo dei Miracoli.Są stare farmy w cieniu cyprysów, pośród oliwnych gajów i winnic, spadziste uliczki średniowiecznych wiosek, wille i zamki regionu Chianti, skąpane w słońcu, które latem wypala kolory, a jesienią rozświetla pejzaże odcieniami złota, ochry, żółci i fioletu.Jest Siena z Piazza del Campo, czarno-białą fasadą katedry, brukowanymi uliczkami, wyślizganymi przez tysiące stóp, zadumanymi twarzami Madonn Simone Martiniego i Duccia de Buonisegny. Są jeszcze zatoki i zatoczki, szerokie plaże i urokliwe miasteczka oraz turkus morza obrysowany zielenią drzew piniowych?
A kolory toskańskiej kuchni? Soczyste i pachnące pomidory, bakłażany, papryka w towarzystwie ziół, przypraw i oliwy tworzą niepowtarzalne kompozycje. Do tego rubinowe wino...
Taka jest Toskania. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o toskańskich klimatach, barwach i aromatach, sięgnij po książkę Witolda Casettiego i Agaty Jakóbczak.
Na fotografiach zachwycają rozłożone nad rzeką Arno Florencja, miasto Giotta, Brunelleschiego i Michała Anioła, oraz Piza ze swoim Campo dei Miracoli.Są stare farmy w cieniu cyprysów, pośród oliwnych gajów i winnic, spadziste uliczki średniowiecznych wiosek, wille i zamki regionu Chianti, skąpane w słońcu, które latem wypala kolory, a jesienią rozświetla pejzaże odcieniami złota, ochry, żółci i fioletu.Jest Siena z Piazza del Campo, czarno-białą fasadą katedry, brukowanymi uliczkami, wyślizganymi przez tysiące stóp, zadumanymi twarzami Madonn Simone Martiniego i Duccia de Buonisegny. Są jeszcze zatoki i zatoczki, szerokie plaże i urokliwe miasteczka oraz turkus morza obrysowany zielenią drzew piniowych?
A kolory toskańskiej kuchni? Soczyste i pachnące pomidory, bakłażany, papryka w towarzystwie ziół, przypraw i oliwy tworzą niepowtarzalne kompozycje. Do tego rubinowe wino...
Taka jest Toskania. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o toskańskich klimatach, barwach i aromatach, sięgnij po książkę Witolda Casettiego i Agaty Jakóbczak.