Tę książkę napisałam z myślą o każdym, kto chce zatroszczyć się o losy Ziemi, a jednocześnie obawia się, że będzie musiał zainwestować w to dużo czasu, wysiłku oraz pieniędzy. Nic bardziej mylnego! W końcu najsoczystsze burgery to te z buraka, chrupiące frytki mogą być eko, a nieudane ciasto można przemienić w słodkie kulki mocy.
Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas. Sięgając po nieprzetworzone produkty albo lokalne warzywa i owoce, wybierasz to, co najlepsze. Zmniejszasz stopień degradacji środowiska, produkcję plastikowych opakowań i skalę zanieczyszczeń. Wyrzucając mniej jedzenia, ratujesz zasoby naturalne, a przy okazji swój portfel.
Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje – i w dodatku przepyszna!
Ewa
Ewa Ługowska – trenerka zdrowej kuchni, autorka bloga www.misamocy.pl. Po latach etatowej pracy odkryła swoją pasję i zajęła się kreatywnym gotowaniem, propagowaniem zdrowej kuchni oraz wspieraniem osób borykających się z alergiami pokarmowymi – słowem, zmienianiem świata na lepsze. Prowadzi warsztaty kulinarne kierowane do osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej.
W książce znajdziesz:
- ponad 70 przepisów na pyszne potrawy pełne mocy, na bazie sezonowych i lokalnych produktów,
- użyteczne wskazówki, jak świadomie planować zakupy, kreatywnie wykorzystać każdy produkt bez marnowania i wyrzucania resztek oraz jak wyhodować własne warzywa i owoce,
- świadomość, że każdy twój posiłek może mieć znaczenie dla planety!