Doktor Jadwiga Górnicka opisuje lecznicze właściwości produktów, które znajdujemy na co dzień w sklepie, spiżarni, lodówce czy we własnym ogródku. Autorka odkrywa przed czytelnikiem niezwykłe tajemnice popularnych warzyw, owoców, przypraw i ziół. Tłumaczy, jak dawkować i podawać preparaty ziołowe oraz podaje przeciwwskazania do ich stosowania. Radzi także, jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła.
W książce między innymi:
- jak mądrze korzystać z ziół
- co to są napary, odwary, maceraty oraz jak i kiedy je stosować
- jak i do czego stosować przyprawy, aby wykorzystać ich walory zdrowotne
- jak najlepiej wykorzystać cenne składniki odżywcze warzyw i owoców
W książce między innymi:
- jak mądrze korzystać z ziół
- co to są napary, odwary, maceraty oraz jak i kiedy je stosować
- jak i do czego stosować przyprawy, aby wykorzystać ich walory zdrowotne
- jak najlepiej wykorzystać cenne składniki odżywcze warzyw i owoców