Na kartach tej książki poezja i proza z różnych epok przeplata się z przepisami. Wykład Wokulskiego o jedzeniu ryb nożem i widelcem ilustruje przepis na pieczonego sandacza, a wizytę u bohaterów „Nad Niemnem” wieńczy receptura na nalewkę różaną, którą częstowano w saloniku Korczyńskich. W opowieści o literackich dziejach polskiej kuchni nie zabrakło też potraw z wigilijnego stołu opisanego w „Chłopach”, ani słynnego bigosu z „Pana Tadeusza”.
Pod piórem wielu pisarzy nawet zwyczajne dania stawały się poezją. Zapraszamy do degustacji! „W malinowym chruśniaku” z pucharkiem mrożonego deseru malinowego – uczta dla zmysłów!
Pod piórem wielu pisarzy nawet zwyczajne dania stawały się poezją. Zapraszamy do degustacji! „W malinowym chruśniaku” z pucharkiem mrożonego deseru malinowego – uczta dla zmysłów!