Kultura ziemiańska, a zwłaszcza jej kuchenno-stołowe obyczaje - gościnność, wystawność i zamiłowanie do wesołej kompanii - mimo upływu czasu nie straciły swej atrakcyjności i siły przyciągania. Obraz staropolskiej kuchni znamy najczęściej z opisów wystawnych uczt i hucznych zabaw. opowiada także o nie mniej barwnym, codziennym życiu dworskiego gospodarstwa i kuchni. Autor prowadzi czytelnika w pasjonującą wędrówkę po niedostępnych dla gości zakamarkach polskiego dworu. Odsłania tajemnice spiżarni, kredensu, lodowni oraz piwniczki...Wiem, że ta książka sprawi Państwu radość! U jednych przywoła wspomnienia smaków i zapachów dzieciństwa, w innych wzbudzi zainteresowanie zwyczajami polskiego dworu i, mam nadzieję, skłoni do wprowadzenia owej polskiej tradycji w nasze współczesne życie.Kulinarna i obyczajowa uczta! Gorąco polecam!Beata Tyszkiewicz