Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisiniere bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Pozornie prosty i zrozumiały Kucharz doskonały kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
Książka dostępna na stronie https://sklep.wilanow-palac.pl/ oraz w księgarni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Książka dostępna na stronie https://sklep.wilanow-palac.pl/ oraz w księgarni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.