Współczesne społeczeństwa krajów zachodnich dramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małych dzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemy poważne problemy – cukrzycę, choroby układu krążenia oraz wiele innych skracających życie chorób. Oto koszt naszego „nadbagażu”. Dlaczego tak się dzieje? Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności – nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić.
Książka wyjaśnia, między innymi następujące zagadnienia:
Jak schudnąć ?
Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ?
Co jeść, a czego nie jeść ?
Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nas nauczyć leki odchudzające ?
Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkę jedzenia ?
Najlepsza dieta - zmienianie nawyków.