Keto szał ogarnia cały świat
Chociaż dieta ketogeniczna była stosowana w leczeniu padaczki od co najmniej 500 roku p.n.e., społeczność medyczna zaleca ją od 1920 roku. Najczęściej sięgamy po nią z powodu wielu innych dolegliwości, a nie tylko epilepsji. Cieszy się popularnością w ośrodkach onkologicznych, w walce z nerwicą i depresją. Pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy ale też uporać się z przewlekłymi zawrotami głowy. Jak jednak wdrożyć ją w życie, by jeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie? Odpowiedź znajdziesz w tej przełomowej książce.
Na czym polega fenomen ketozy?
Jak pisze autorka, kiedy jesteś na diecie ketogenicznej, twoje ciało skutecznie spala tłuszcz, aby uzyskać energię, wchodząc w stan zwany ketozą. Organizm chętniej spala tez zmagazynowany tłuszcz, co prowadzi do spadku wagi. Wykorzystywanie energii pochodzącej z tłuszczu umożliwia utrzymanie stałego poziomu energii, nie występują skoki poziomu glukozy we krwi, więc nie doświadcza się wahań jak w przypadku spożywania dużych ilości węglowodanów. Stały poziom energii w ciągu dnia oznacza, że możesz zrobić więcej a zmęczyć się przy tym mniej.
Poza tymi korzyściami, długoterminowa dieta ketogeniczna skutkuje także:
• obniżeniem poziomu cukru we krwi i zmniejszeniem insuloodporności (przeważnie następuje odwrócenie stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2),
• obniżeniem poziomu trójglicerydów,
• obniżeniem ciśnienia krwi,
• unormowaniem poziomu cholesterolu,
• poprawą sprawności umysłowej.
Jedz na zdrowie
W tej książce na pierwszy plan wysuwają się zdrowe składniki będące w zasięgu twojego portfela. Skoro ta dieta jest bogata w tłuszcz, dlaczego nie wybrać zdrowych tłuszczów, które dają dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak olej kokosowy, ghee i awokado? Dowiesz się również, co warto wyeliminować z pożywienia, w tym wysoko przetworzone tłuszcze, takie jak oleje warzywne czy sojowe. Ponadto znajdziesz konkretne przykłady innych pokarmów, które powinieneś spożywać podczas terapii ketogenicznej. Na przykład jagody są zdecydowanie wskazane, ale nie powinieneś jeść bananów, ponieważ zawarta w nich ilość węglowodanów przekracza dzienne zapotrzebowanie. Znajdziesz również rozdział dotyczący wyposażenia kuchni, zawierający listę podstawowych urządzeń potrzebnych do przygotowywania wyśmienitych ketogenicznych posiłków.
Po co rezygnować z ulubionych smaków?
Wiele interesujących informacji znajdziesz w dziale ketoprzyjaznych alternatyw, ponieważ możesz nie wiedzieć, że szklanka mleka ma 13 węglowodanów netto, podczas gdy w niesłodzonym mleku migdałowym nie ma ich wcale (a jest równie smaczne!). Dowiesz się również, dlaczego nie powinieneś zajadać się ryżem i znajdziesz dla niego równie pyszne alternatywy. Poznasz również szereg przepisów na pyszne dania, z których każde będzie zawierało zaledwie 6 węglowodanów!
Najprostszy przepis na zdrowie
Rozpoczęcie diety ketogenicznej może być przytłaczające – tyle się nauczyć mając tak wiele źródeł do wyboru. Autorka pomyślała – czemu by tego wszystkiego nie uprościć? I tak właśnie zrobiła. Niniejsza publikacji to twoje uniwersalne źródło umożliwiające wdrożenie zasad diety ketogenicznej i zostania na niej. Dowiesz się z niej, co dokładnie musisz zrobić, by uczynić keto tak prostym, jak to tylko możliwe. Znajdziesz plany posiłków, listy zakupów, wsparcie i wiele wiele przepisów na przepyszne dania.
Co jeszcze cię czeka?
• 75 przepisów na specjały, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut,
• 14-dniowy plan posiłków ― ze śniadaniem, obiadem, kolacją i propozycjami przekąsek,
• porady szefowej kuchni z ponad dwudziestopięcioletnim stażem,
• szerszy obraz – wyjaśnienie podstaw diety ketogenicznej i poręczne wykresy ilustrujące informacje o wartościach odżywczych pomagające opanować keto w krótkim czasie.
Keto nigdy nie było tak proste!