Opinia na temat książki Kelner w Paryżu

@Gosia @Gosia · 2024-05-08 09:59:08
„Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku” Edward Chisholm to niezwykle poruszający reporaż, który odkrywa przed nami kulisy życia na emigracji. Jakże łatwo ludzie oceniają: ale im się powodzi, Ci to mają pieniądze…. Nikt nigdy nie zastanowi się ile to kosztuje pracy, gdy ludzie z dala od domu i bliskich, w pocie czoła, każdą swoją wolną chwilę poświęcają na ciężką pracę, a i to nie zawsze gwarantuje możliwość godnego zarobku…

Chrisholm wyruszył z Anglii do Francji za ukochaną, w nadziei spełnienia się, jako pisarza i rozwinięcia skrzydeł. Niestety życie radyklanie weryfikuje jego plany. Mężczyzna zostaje zatrudniony jako pikolak, czyli pomocnik kelnera. To właśnie tam odkrywa prawdziwe realia życia na emigracji. Dowiaduje się jak w rzeczywistości wygląda życie od kuchni w takowej restauracji, którą wszyscy postrzegają jako mlekiem i miodem płynącą! Przekonuje się o uprzedzeniach rasowych, klasowych, czy wykorzystywaniu pracowników bez granic.

Jest to niezwykle poruszający reportaż, który otwiera czytelnikowi oczy, a przy tym bardzo przyjemny do czytania. Autor zaintrygował, zaciekawił i myślę, że również zaskoczył czytelników. Dla mnie to niezwykle wartościowa książka, którą powinien przeczytać każdy, który marzy o dużych i łatwych pieniądzach zarabianych za granicą!

Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki bardzo dziękuję wydawnictwu.

Ocena:
× 2 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Kelner w Paryżu
Kelner w Paryżu
Edward Chisholm
7.5/10

„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”. Edward Chis...

Komentarze

Pozostałe opinie

"Gdy piszę te słowa, cisza spowija Paryż." Tak zaczyna swoją debiutancką opowieść Ewdard Chishom, w której stara się przekazać historię ludzi pracujących po drugiej stronie wahadłowych drzwi, ozna...

@bookieciarnia@bookieciarnia

Autor swoją książkę podzielił na siedem części, W których przede wszystkim skupił się na wspomnieniach i doświadczeniach z pracy pikolaka, z aspiracjami do awansu na kelnera. Nie zabrakło również fra...

"Kelner w Paryżu" to reportaż, który przenosi czytelnika w głąb paryskiego podziemia gastronomicznego, odkrywając świat pracy w restauracjach w stolicy Francji. To ciekawa i pouczająca lektura, która...

© 2007 - 2024 nakanapie.pl