"Książkę tę napisałem po to, aby wyzwolić jedzenie i picie z ich nowych pęt oraz by przywrócić tym czynnościom blask dawnej młodości" – pisze w "Zarysie historycznym", wstępie do "Jedzenie jest moim ulubionym daniem", jeden z najsłynniejszych i najpopularniejszych na świecie pisarzy humorystów, Ephraim Kishon.
Jego utwory przełożono na 33 języki, a łączna suma wydań dostarczyła rozrywki ponad 38 milionom odbiorców. Zaletą humoresek tego izraelskiego prozaika i dramaturga rodem z Budapesztu jest zaskakujący puentami i skrzący się dowcipem język.
Tym razem Kishon zajął się odwiecznym nawykiem ludzkości – jedzeniem i związanymi z nim obyczajami. Problem rozpatrywany jest z wielką znajomością rzeczy i z różnych punktów widzenia (czytaj: JEDZENIA) – od kuchni domowej i umiejętności kulinarnych żony po wytworne bary i restauracje, jeśli bowiem "ciało czegoś potrzebuje, to znaczy, że jest mu to potrzebne".
[Wydawnictwo Literackie, 1996]
Jego utwory przełożono na 33 języki, a łączna suma wydań dostarczyła rozrywki ponad 38 milionom odbiorców. Zaletą humoresek tego izraelskiego prozaika i dramaturga rodem z Budapesztu jest zaskakujący puentami i skrzący się dowcipem język.
Tym razem Kishon zajął się odwiecznym nawykiem ludzkości – jedzeniem i związanymi z nim obyczajami. Problem rozpatrywany jest z wielką znajomością rzeczy i z różnych punktów widzenia (czytaj: JEDZENIA) – od kuchni domowej i umiejętności kulinarnych żony po wytworne bary i restauracje, jeśli bowiem "ciało czegoś potrzebuje, to znaczy, że jest mu to potrzebne".
[Wydawnictwo Literackie, 1996]