Książka niniejsza jest pierwszym na rynku krajowym w tej postaci i formie opracowaniem z zakresu herbologii, czyli nauki o chwastach i ich zwalczaniu. Zawiera ona szereg istotnych informacji dotyczących właściwości herbicydów, sposobów i mechanizmów ich działania, metabolizmu w roślinach oraz zachowania się w środowisku. Przedstawiono w niej również metody wykonywania badań polowych oraz zasady autoryzacji herbicydów. Spodziewać się należy, że podręcznik ten będzie pomocą i oczekiwanym źródłem dydaktycznym dla tych, którzy z racji podjętych studiów lub wykonywanej pracy zawodowej interesują się zagadnieniem chemicznego zwalczania chwastów. Opracowanie przeznaczone jest zatem dla szerokiego kręgu odbiorców, zarówno studentów wydziałów rolniczych i ogrodniczych, jak i studiujących zagadnienia ochrony środowiska oraz biotechnologii, a także dla pracowników naukowych zajmujących się ochroną roślin oraz dla osób zawodowo związanych z roślinną produkcją rolniczą lub ogrodniczą.