Nie trzeba mieć własnej działki, by móc się cieszyć świeżymi ziołami lub owocami. Natura to ogromny ogród, w którym plony może zbierać każdy, kto ma chęci i odpowiednią wiedzę. Na skrajach dróg, w lasach i na łąkach rośnie wiele dzikich roślin o doskonałych walorach smakowych i właściwościach leczniczych. Zielone liście na sałatkę lub jarzynkę dostępne są od wczesnej wiosny aż do zimy, lato obfituje w pachnące ziołowe przyprawy, a jesień to czas jagód i orzechów. W poradniku przedstawiono informacje na temat zbioru i zastosowania dzikich roślin oraz podano kilkadziesiąt przepisów na dania i przetwory z ich wykorzystaniem.
• Zbiór dzikich roślin: co, gdzie, jak i kiedy
• Rośliny przyrządzane na świeżo: sałatki, zupy, sosy, napoje
• Zbiory na zapas: soki, syropy, dżemy, likiery i wina
• Dzikie rośliny od A do Z – szczegółowy opis ponad 40 gatunków
• Zbiór dzikich roślin: co, gdzie, jak i kiedy
• Rośliny przyrządzane na świeżo: sałatki, zupy, sosy, napoje
• Zbiory na zapas: soki, syropy, dżemy, likiery i wina
• Dzikie rośliny od A do Z – szczegółowy opis ponad 40 gatunków