Autorka jest doradcą żywieniowym, wykorzystującym w swojej pracy osiągnięcia dietetyki Dalekiego Wschodu. W swojej książce łączy mądrość liczącej sobie ponad pięć tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z realiami polskimi. Autorka pokazuje, że przez jedzenie można wzmocnić nie tylko nasze ciało i jego funkcje, ale również psychikę. Odżywiając ciało wzmacniamy również ducha. Czy przez odpowiedni dobór pokarmów można leczyć lęk i inne problemy emocjonalne? Dlaczego warto jeść produkty rolnictwa ekologicznego? W jaki sposób powinna wyglądać dieta latem, a w jaki zimą? Jak wspomagać dietą pracę poszczególnych narządów? Na te i inne pytania odpowiada książka, która oprócz tego zawiera mnóstwo przepisów wspierających zdrowie. Bardzo dobra książka w szczególności dla osób zmęczonych stosowaniem różnych bardzo jednostronnych diet, które wyniszczają organizm i wymyślane naprędce niewiele mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem.