Kolorowe pierniczki, rogaliki pełne migdałów, cynamonowe świderki, waniliowe serduszka, orzechowe gwiazdeczki… Piękny cukierniczy drobiazg, pachnący korzeniami i miodem. W wielu domach ich pieczenie jest elementem rodzinnej tradycji, uwielbianym przez dzieci okołoświątecznym rytuałem, w którym chętnie biorą udział.
Pięknie opakowane przysmaki własnej roboty są zawsze miłym osobistym upominkiem. Kolorowe pierniczki możemy, ku uciesze dzieci – zawiesić na choince. Aromatyczne ciasteczka, rogaliki czy placuszki z ukrytymi w środku migdałami znakomicie uzupełniają świąteczne zabawy, wróżby i konkursy.
Te i inne smakołyki znajdą czytelnicy wśród ponad czterdziestu, bajecznie zilustrowanych przepisów zebranych w tej książce. Część z nich została dodatkowo zilustrowana zdjęciami krok po kroku oraz opatrzona praktycznymi informacjami na temat przechowywania oraz inspirującymi wariantami zdobienia.