W książce zaprezentowano nowa technikę operacyjną, jaką jest chirurgia laparoskopowa, która niedawno została wprowadzona do leczenia chorób narządów jamy brzusznej, a popularność jej stosowania wzrasta niezmiernie dynamicznie. Przedstawiono zagadnienia dotyczące sprzętu i szkolenia, znieczulenia, podstawowych technik operacyjnych. Szczegółowo omówiono kliniczne zastosowanie laparoskopii w leczeniu kamicy żółciowej, zrostów pooperacyjnych, chorób wątroby, śledziony, nadnerczy, żołądka, dwunastnicy, wyrostka robaczkowego i jelita, w operowaniu przepuklin pachwinowych i rozworu przełykowego oraz w ginekologii i urologii. Jest to pierwsze całościowe opracowanie chirurgii laparoskopowej w piśmiennictwie polskim. Pozwala poznać tę nowoczesną technikę operowania, która w przyszłości opanuje jeszcze więcej dziedzin chirurgii. Książka przeznaczona jest dla studentów medycyny, lekarzy specjalizujących się w chirurgii oraz dla chirurgów pragnących wprowadzić zabiegi laparoskopowe do swojej praktyki.