Podręcznik Piotra Moszczyńskiego i Rity Pyć Biochemia witamin jest pierwszym od kilkudziesięciu lat w polskojęzycznym piśmiennictwie opracowaniem obejmującym współczesną wiedzę o witaminach. W części I publikacji przedstawiono rolę biologiczną i mechanizm działania, metody otrzymywania i oznaczania, występowanie w przyrodzie, a także w produktach spożywczych, każdej witaminy grupy B i ich form koenzymatycznych. Przedmiotem rozważań są również: biogeneza witamin, objawy ich niedoboru, ryzyko związane z ich przedawkowaniem oraz zależność aktywności biologicznej od struktury poszczególnych witamin z uwzględnieniem analogów, pochodnych i czynników o charakterze antywitamin. Autorzy książki są nauczycielami akademickimi Politechniki Łódzkiej i od wielu lat zajmują się zagadnieniami związanymi z witaminologią. Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy politechnik i wyższych szkół technicznych (biotechnologia i technologia żywności), uniwersytetów, akademii medycznych oraz akademii rolniczych, a także dla osób pragnących pogłębić wiedzę z pogranicza technologii żywności i żywienia.