Dlaczego wbrew postanowieniom często jemy za dużo?
Dlaczego przejadamy się czymś, co wcale nam nie smakuje?
Czy więcej jemy sami, czy w towarzystwie?
Jak wpływają na nas zastawa, zapach i nazwy potraw?
Jak skutecznie zmienić złe nawyki żywieniowe?
Autor, wybitny psycholog żywienia, pokazuje, że bodźce, które popychają nas do przejadania się, można wyeliminować. Radzi, jak urządzić swoje otoczenie oraz jak zmienić nawyki żywieniowe, aby osiągnąć zamierzony skutek: zmniejszenie liczby spożywanych kalorii. Jest to książka, która znakomicie wspomaga stosowanie każdej diety. Skuteczne odchudzanie się zależy bowiem nie tylko od właściwych zasad dietetycznych, ale także od odpowiedniego nastawienia i umiejętności opierania się pokusie beztroskiego jedzenia.
BRIAN WANSINK, amerykański psycholog, profesor Uniwersytetu Cornella, nazywany jest Sherlockiem Holmesem zachowań żywieniowych. W swoich pomysłowych eksperymentach tropi ukryte mechanizmy psychologii odżywiania się. Jego osiągnięcia przyniosły mu wiele nagród , m.in. Nagrodę Ig Nobla w 2007, przyznawaną za "odkrycia, które najpierw śmieszą, a potem dają do myślenia".
Dlaczego przejadamy się czymś, co wcale nam nie smakuje?
Czy więcej jemy sami, czy w towarzystwie?
Jak wpływają na nas zastawa, zapach i nazwy potraw?
Jak skutecznie zmienić złe nawyki żywieniowe?
Autor, wybitny psycholog żywienia, pokazuje, że bodźce, które popychają nas do przejadania się, można wyeliminować. Radzi, jak urządzić swoje otoczenie oraz jak zmienić nawyki żywieniowe, aby osiągnąć zamierzony skutek: zmniejszenie liczby spożywanych kalorii. Jest to książka, która znakomicie wspomaga stosowanie każdej diety. Skuteczne odchudzanie się zależy bowiem nie tylko od właściwych zasad dietetycznych, ale także od odpowiedniego nastawienia i umiejętności opierania się pokusie beztroskiego jedzenia.
BRIAN WANSINK, amerykański psycholog, profesor Uniwersytetu Cornella, nazywany jest Sherlockiem Holmesem zachowań żywieniowych. W swoich pomysłowych eksperymentach tropi ukryte mechanizmy psychologii odżywiania się. Jego osiągnięcia przyniosły mu wiele nagród , m.in. Nagrodę Ig Nobla w 2007, przyznawaną za "odkrycia, które najpierw śmieszą, a potem dają do myślenia".