Książka Helmuta i Renate Grünert Grzyby jest równie przydatna dla zbieraczy, jak i miłośników runa leśnego.
Prezentację ponad czterystu przedstawicieli tej ogromnej grupy żywych organizmów autorzy poprzedzają omówieniem wielorakich funkcji pełnionych przez grzyby w ekosystemie.
Można mieć niemal pewność, że kto zapozna się z tą książką, będzie potrafił odróżnić grzyby jadalne od pozostałych; można też mieć nadzieję, że nie będzie niszczył nieprzydatnych dla siebie, wiedząc już, co przyroda zawdzięcza tym niejadalnym, a nawet trującym.
Istotnym walorem książki, jako przewodnika po świecie grzybów, są dokładne, a jednocześnie zwięzłe ich charakterystyki, ilustrowane fotografiami o wysokich walorach technicznych. Wstępną ocenę, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, ułatwiają stosowne ikonki zamieszczane przy opisie i przy zdjęciu.
Prezentację ponad czterystu przedstawicieli tej ogromnej grupy żywych organizmów autorzy poprzedzają omówieniem wielorakich funkcji pełnionych przez grzyby w ekosystemie.
Można mieć niemal pewność, że kto zapozna się z tą książką, będzie potrafił odróżnić grzyby jadalne od pozostałych; można też mieć nadzieję, że nie będzie niszczył nieprzydatnych dla siebie, wiedząc już, co przyroda zawdzięcza tym niejadalnym, a nawet trującym.
Istotnym walorem książki, jako przewodnika po świecie grzybów, są dokładne, a jednocześnie zwięzłe ich charakterystyki, ilustrowane fotografiami o wysokich walorach technicznych. Wstępną ocenę, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, ułatwiają stosowne ikonki zamieszczane przy opisie i przy zdjęciu.