Jest absolwentem Wydziału Chemii Organicznej Politechniki Rzeszowskiej. Uzyskał również doktorat z syntezy organicznej w Instytucie Chemii Organicznej PAN w Warszawie. W latach 2004–2007 odbywał staż w ośrodku badawczym MD Anderson Cancer Center w Houston, a od kilkunastu już lat jest pracownikiem naukowym w International Flavors & Fragrances Inc. Autor książki „Puławianin” i „Dziewucha” – na wpoły satyrycznego dokumentu o życiu naukowców i intelektualistów polskich w USA. Kolekcjoner broni – w chwili słabości przyznał się żonie, że samych rewolwerów posiada aż siedem, choć liczba ta jest z pewnością mocno zaniżona. Kocha czytać książki oraz posiada małą kolekcję malarstwa. W wolnych chwilach jest wielbicielem dobrego wina, krwawego steku, podróży poza ścieżkami, wędkarstwa muchowego, szybkich nart i wiernego grona przyjaciół.