I znów książka kucharska, choć ta na pewno nie znajdziecie tu schabowych, tłustych potraw, zawiesistych sosów zabielanych mąką, potraw, w które ładujesz dodatki kucharkopodobne, to wielu z Was może być poważnie i na plus zaskoczonych. To książka skierowana przede wszystkim dla osób, które zmagają się z nadwagą, insulinoopornością, cukrzycą, jednak uważam, że to kuchnia dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo i smacznie odżywiać.
To książka idealna dla mnie! Zmagając się z cukrzycą i jej powikłaniami taki jak nadwaga, problemy z oczami, podwyższonych cholesterolem i trójglicerydami, zmieniał ciągle nawyki żywieniowe, by zastopować wszelkie złe wyniki badań. "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym to pozycja specjalnie przygotowana przez mgr Magdalenę Makarowską, dietetyka klinicznego, dziecięcego, sportowego, biotechnologa, autorkę poradników o zdrowym odżywianiu, leczącym takie choroby jak otyłość, cukrzyca czy rozmaite alergie pokarmowe.
Część z Was na pewno się zastanawia, co to jest indeks glikemiczny i co oznacza dietę opartą na tym indeksie. Indeks glikemiczny (IG) to procentowe określenie szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłków w porównaniu jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. I tak: zjedzenie posiłku z wysokim IG spowoduje nagły skok wartości cukru w organizmie, co spowoduje wyrzut insuliny przez trzustkę. Gorzej, gdy trzustka jest uszkodzona i dochodzi do gwałtownych wzrostów cukru. Dlatego też warto wybierać do swojego jadłospisu takie produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny. Osoby, które stosują taką dietę, nie jedzą pożywienia z nasyconym tłuszczem, węglowodanów prostych, nie jedzą wszystkich owoców, unikają żywności przetworzonej, a także odrzucają spożywanie fast-foodów i słodyczy. W ich przypadku jedzą świeże warzywa, chleby pełnoziarniste i inne produkty z pełnego ziarna, niektóre owoce, nasiona strączkowe czy orzechy.
Autorka tego wspaniałego poradnika przedstawia nam zalety takiego odżywiania, jak i przygotowała ponad 200 przepisów, tak, abyśmy "nie nudzili się" jednorodnością, a komponowali takie posiłki, by cieszyć się ich smakiem. I wiecie co? Zdrowe osoby również mogą korzystać z takich porad. Cukrzyca jest podstępna i z pewnością zaatakuje niespodziewanie większość z nas.
Warto zastanowić się, czy nie spróbować takiej diety. Coraz częściej staramy się piec własne pieczywo, a więc mamy idealne pole do popisu, by piec pełnoziarniste. Pieczywo gryczane czy orkiszowe również smakuje wyśmienicie. Zamiast tłustej wędliny warto zrobić sobie pastę z fasoli bądź z bakłażana, czy ze szpinaku. Starać się jeść dużo warzyw, a i kiszonki są polecane w tej diecie. Ba! Znalazłem tu arcyciekawy przepis na pizzę! Pewnie śmiejecie się w tej chwili, że przecież to zaprzeczenie tej diety, ale w przypisach Pani Magdaleny jest specjalna pizza na spodzie przygotowanym z.... kalafiora!
Każdy powinien udać się do księgarni, biblioteki i mieć w swoich zbiorach lekturę. Może to już czas, by zabrać się poważnie za swoje zdrowie i zdrowe jedzenie?