Autorka książki pt. „ Obiady” Pani Ewa Wachowicz zaprasza Czytelników, aby wspólnie spędzali czas z rodziną podczas obiadów delektując się przy tym.
Poznając kuchnię Pani Ewy Wachowicz odkryłam podobnie jak ona mogę sama przyrządzać dania z pasją, uśmiechem.
Doskonale dobrane dania kulinarne,które komponuje Pani Ewa spowodują,że każdy kto lubi smaczny obiad nabierze ochotę i chęć do wykonania któregoś z nich.
Książka składa się z 4 rozdziałów; przystawki, zupy, dania główne, dodatki.
Moją szczególną uwagę zwróciły następujące przepisy autorstwa Pani Ewy:
Na dobry początek: chleb na zakwasie, podpłomyk z czarnuszką, pasztet z grzybami, ogórki małosolne, oliwki, zielone szparagi w szynce.
Po pierwsze: żurek na wędzonce, chłodnik ogórkowy, ziemniaczana inaczej, krem z białych warzyw, krem z pomidorów i pomarańczy, cebulowa, zupa borówkowa.
Na drugie: sakiewki schabowe, baba ziemniaczana z boczkiem i śliwkami, roladki z indyka, kurczak z sosem kurkowym i koszyczki ziemniaczane, szarpana wołowina, szynka duszona w cydrze.
A na dodatek: kluski śląskie z jabłkiem, frytki z pietruszki, placuszki z cukinii, mus z rabarbaru, konfitura z czerwonej cebuli.
Każdy zawarty przepis na łamach autorskiej książki autorstwa Pani Ewy Wachowicz jest opracowany profesjonalnie i z pomysłem.
Nie zabraknie w książce historii związanych z domem rodzinnym, ale jak wrócenia do tradycji kulinarnych autorki opowiedzianych barwnym językiem.
Lubię kiedy stosowane są dodatki do obiadów i tutaj Pani Ewa umieściła je jako prawdziwą ucztę dla osób ,które lubią dania z ziemniaka.
Pani Ewa Wachowicz w prosty sposób przekazuje swoją wiedzę Czytelnikowi uświadamiając mu, że można zjeść tanio, smacznie i zdrowo. Przywiązuje dużą wagę do nakrycia stołu.
„Obiady” to książka kulinarna, która spowoduje, że kuchnia polska nie ma tajemnic, można gotować ze smakiem, wykorzystywać resztki z warzyw i owoców stosując je w daniach przy tym odkrywać pozytywne walory przyrządzania obiadów.
Twarda oprawa, zaprezentowane na każdej ze stron zdjęcia dań obiadowych: przystawek, zup, dań głównych oraz dodatków w wykonaniu Pana Grzegorza Kozakiewicza, wyd.1, Kraków 2017, Wydawnictwo Promiss, s.200.
Polecam tą książkę, gdyż jej autorka to prawdziwa znawczyni kuchni polskiej i zagranicznej.