Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu recenzja

Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu

Autor: @Anna30 ·2 minuty
2020-07-27
Skomentuj
6 Polubień
Lubię, kiedy w kuchni spożywana żywność wykorzystywana jest do dalszego użytku dzięki wszelkiego rodzaju nowym przepisom z udziałem nowoczesnej technologii.

Dlatego sięgnęłam po tę kulinarną książkę, aby zaczerpnąć nieco więcej wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej autorstwa Pani Lisy Casali pt. ''Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu''.

Autorka uświadamia nam, że przygotowując od podstaw żywność, korzystając również przy tym z użycia własnych wyprodukowanych warzyw czy owoców uzyskujemy wówczas gwarancję smacznej i zdrowej ekologicznej kuchni. Odkrywa nowe techniki na to, jak można tworzyć przepisy, by móc wyeliminować marnotrawienia żywności, z możliwością wyszukiwania surowców wykorzystywania metod na oszczędność użycia wody i energii. Zwraca również uwagę na urządzenia domowe i techniki konserwowania żywności.

W I rozdziale autorka rozwinęła tematykę dotyczącą sztuce wytwarzania żywności w domu. Omawia w nim przykładowe proste produkty, szukane w marketach, wybrane czynniki na wybór produktów dokonywanych w trakcie zakupów, dlaczego warto się zdecydować na samodzielne wytwarzanie żywności, dekalog wytwarzanie żywności w domu, kalendarz prac, jak ograniczyć odpady w kuchni, przepisy dodatkowe, przepisy uzupełniające, pozwalające na wykorzystywanie odpadów żywnościowych, jakie urządzenia są potrzebne do samodzielnego wytwarzania żywności, wskazany czas suszenia owoców i warzyw, sposoby przechowywania.

W II rozdziale została przedstawiona żywność wytwarzana w domu.

Ten rozdział mi się spodobał, gdyż mogłam poznać produkty podstawowe, bez których wiele nowych na nie przepisów nie miałoby ulepszonego smaku.

Przykład. Domowa kostka rosołowa w granulkach, gomasio — przyprawa azjatycka składająca się z ziaren sezamu, sól morska drobnoziarnista, suszone owoce i warzywa, ocet winny, aromatyzowana oliwa.

W pozostałej części tego rozdziału będziemy mogli przyglądnąć się, jak powstają mąki, produkty zagęszczające i żelujące, chleb i inne wypieki, śniadanie i podwieczorek, makaron, z torebki: wystarczy dodać wodę, nabiał tradycyjny i roślinny, dania nie gorsze od innych, słodkie weki, moje przetwory, sosy, mrożonki gotowe do użycia, do picia, lody, cukierki i czekoladki.

W III rozdziale książki znajdziemy informacje zawierające jak stworzyć i uprawiać mały ogród warzywny, a w tym: planowanie ogrodu warzywnego, łączenie upraw warzywnych, co jest potrzebne do przygotowania ogrodu warzywnego, jak wyprodukować samemu ziemię próchniczą oraz nawóz, co uprawiać, zioła i rośliny posiadające właściwości słodzące, zioła do zaparzania, rośliny przyprawowe.

Autorka tej książki kulinarnej Pani Lisa Casali wykazała się nie tylko ogromną pasją do gotowania, lecz posiada na bieżąco wiedzę, która pozwala jej na to, aby mogła z nią się dzielić ze swoimi czytelnikami.

Jedynie od nas samych zależy czy podejmiemy, świadome decyzje dotyczące zdrowego odżywiania się mając, na uwadze własne zdrowie wytwarzając produkty bez użycia konserwantów.

Elementem dodatkowym w tej oto książce jest: dobrana trafnie i czytelna czcionka, grafika, pięknie wykonane zdjęcia potraw oraz została dopasowana do całości prezentująca się twarda oprawa koloru pomarańczowego.

Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-07-27
× 6 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu
Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu
Lisa Casali
10/10

Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka ...

Komentarze
Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu
Kuchnia bez konserwantów, czyli wytwarzanie żywności w domu
Lisa Casali
10/10
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @Anna30

Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie
Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Twórczość co poniektórych pisarek bywa na ogół bardzo różna. Mogłam, się o tym przekonać czytając książkę pt. ''Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie'' autorstwa...

Recenzja książki Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie
Srebrny smok
Srebrny smok

Jeśli marzenia są, godne realizacji to wówczas występuje wielka radość z ich spełnienia. W każdym marzeniu jest przepiękna głębia pozwalająca nam mile wypełniać czas. P...

Recenzja książki Srebrny smok

Nowe recenzje

Chmurnik
Zachwyt!
@patrycja.zu...:

Chmurnik! Jedna z najbardziej klimatycznych, jesiennych powieści, jakie czytałam w życiu. Woda ma dla człowieka ogromne...

Recenzja książki Chmurnik
Piąty akt
Piąty akt
@Zaczytany.p...:

"Piąty akt" ~ W. Wójcik (współpraca reklamowa z wydawnictwem) [...] Jej spojrzenie mówiło, że doskonale zna te powody...

Recenzja książki Piąty akt
Kalendarz adwentowy
„Kalendarz adwentowy” – magia świąt i przesłani...
@madalenakw:

„Kalendarz adwentowy” autorstwa Jolanty Kosowskiej i Marty Jednachowskiej to książka, która wprowadza nas w magiczny c...

Recenzja książki Kalendarz adwentowy
© 2007 - 2024 nakanapie.pl