Przedmiotem kolejnej książki autorstwa Ewy Wachowicz są sałatki. Zdrowe i smakowite. Dzięki programowi kulinarnemu „Ewa gotuje” możemy poznać sposób ich przyrządzania, także obserwując Panią Ewę na ekranie telewizora. Książka zawiera następujące przepisy na sałatki, surówki, sosy. Składa się z V rozdziałów następującej treści:
I: O Sałatkach: Tradycyjna jarzynowa, tort warzywny, grecka, warzywna, błyskawiczna z selera i ananasa, szybka z fasoli czerwonej, śledzie po kaszubsku, śledzie po grecku, makaronowa z tuńczykiem, tort śledziowy, śledź w śmietanie z grillowanym kurczakiem, z cukinii i pomidorów koktajlowych, austriacka z ziemniaków.
II: O Sałatach: Pstrąg na sałacie, lodowa błyskawiczna trzy sery z jogurtem, lodowa z cukinią, rukola balsamiczna, (rukola to rodzaj sałaty), rukola i cykoria z dressingiem, lodowa z sosem malinowym, z winegretem malinowym, z winegretem klonowym, lodowa z tuńczykiem i oliwkami, szpinak i sałaty z dresingiem limonowym, masłowa z jajem.
III: O Surówkach: Z młodej kapusty, z marchewki, marchewka z chili, buraki w talarki, buraczki z jabłkiem, z buraczków, z białej rzodkwi, seler z jabłkami i żurawiną, z pora,
IV: O Sosach: majonez, winegret, sos tatarski, sos z tuńczyka, dip czosnkowy, dip z chili, dip z mango (dip jest to rodzaj sosów dodawanych do potraw).
V: Dodatki: chrzan, jajka z chrzanem, chrzan z jajek, mus Jabłkowo – chrzanowy, mizeria, ćwikła z chrzanem, ogórki w śmietanie, kapusta z koperkiem, salsa pomidorowa, salsa oliwkowa, warzywa na parze, warzywa w mleczku kokosowym, brokuł z czosnkiem, brukselka z chili, papryka z rozmarynem, pekińska marynowana, pieczarki w sosie majerankowym, truskawki z octem balsamicznym.
Czytając tę książkę, dowiemy się, jaką ważną rolę w naszym codziennym odżywianiu odgrywa jedzenie warzyw i owoców. Mogą one stanowić inspirację do przygotowania wielu ciekawych potraw. Przyrządzanie sałatek sprawia wiele radości i przyjemności. Tym bardziej, zawarte w książce Pani Ewy Wachowicz przepisy na sałatki są proste w wykonaniu.
Szczególnie wzbudziły moje zainteresowanie warzywa na parze. Podawane są zazwyczaj na kilka sposobów. Pani Ewa udoskonala te przepisy poprzez dodanie sosu miętowo - czosnkowego. Jeśli nie posiadamy, jogurtu greckiego można użyć jogurtu naturalnego, ale wtedy warto użyć większej ilości mięty.
Pani Ewa podpowiada jak podać we właściwy sposób sałatki, surówki, dipy (rodzaje sosów) oraz inne dodatki.
Polecam zapoznanie się z tą pozycją kulinarną, ponieważ porady autorki są bardzo pouczające. Całość uzupełnia czytelna grafika i zdjęcia wykonane w ciekawy sposób, zachęcający czytelnika do przyrządzenia sałatki, surówek czy też sosów.
Twarda oprawa książki zawiera 200 stron, wydana została przez Wydawnictwo Promiss.