Domowa spiżarnia zdrowia recenzja

Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Autor: @Anna30 ·1 minuta
2021-04-07
Skomentuj
11 Polubień
Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka w książce pt. '' Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą''.

Autor zebrał w swojej książce przepisy na te przetwory, które — jak nas przekonuje — leczą.

Co szczególnie przykuło moją uwagę?

— Przepisy są opatrzone komentarzem dotyczącym zalet odżywczo-leczniczych opisanego przetworu, korzyści w kuchni oraz dobrymi radami przy ich produkcji,

— układ książki opiera się na sezonowości warzyw i owoców, co z pewnością ułatwi korzystanie z książki (rozpoczyna, się od fiołka, a kończy na chrzanie),

— przetwory są wyjątkowe ze względu na bogatą tradycję przygotowywania i walory smakowo-lecznicze,

— ciekawe połączenia produktów np. czarna porzeczka, papierówka i pomarańcza, czarna jagoda i grejpfrut, malina i banan,

— przekonywające i zaciekawiające jednocześnie tytuły rozdziałów np. ''Doceńmy aronię'', ''Róża nie tylko do podziwiania'' itp.

— książka jest napisana w sposób przejrzysty, ma piękne fotografie.

Pan Zbigniew Tomasz Nowak wykorzystuje w swoich przepisach cukier trzcinowy, który można zastąpić białym cukrem.

Jestem przekonana, że każda gospodyni może wybrać z tych receptur coś dla siebie, by zaimponować domownikom, zaskoczyć znajomych, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie najbliższych.

Ja wybieram m.in. dżem z czarnych jagód i grejpfruta, kapustę czerwoną kwaszoną z jabłkami i lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej.

Od siebie dodam przepis na sok z malin ''na surowo''.

W słoju ubijamy maliny (nie płuczemy ich), przykrywamy wygotowaną lnianą ściereczką, po dwóch dniach odciskamy sok, ważymy i na 1 kg soku dajemy 1,4 kg cukru. W emaliowanym garnku lub kamieniaku mieszamy sok z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż się cukier rozpuści. Tę czynność powtarzamy przez kilka dni-do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Polecam tę książkę do kulinarnej kolekcji.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2021-04-07
× 11 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Domowa spiżarnia zdrowia
Domowa spiżarnia zdrowia
Zbigniew Tomasz Nowak
10/10

Nowatorska książka o leczeniu chorób domowymi przetworami Nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie c...

Komentarze
Domowa spiżarnia zdrowia
Domowa spiżarnia zdrowia
Zbigniew Tomasz Nowak
10/10
Nowatorska książka o leczeniu chorób domowymi przetworami Nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie c...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Odkąd zamieszkałam w swoim domu co roku robię różne przetwory na zimę, najczęściej z przepisów mojej mamy bo mam pewność że zawsze wyjdą smaczne, ale nie pomyślałam że przetwory oprócz nadania potraw...

@Zaczytane_Strony @Zaczytane_Strony

Pozostałe recenzje @Anna30

Amantki II Rzeczypospolitej
Amantki II Rzeczypospolitej

Gdy przyjrzałam się, nieco bliżej informacjom zamieszczonym w spisie treści wymienionym imionom i nazwiskom przedwojennym polskim uzdolnionym i pięknym dwunastu aktorkom...

Recenzja książki Amantki II Rzeczypospolitej
Rok 2022
Rok 2022

Twórczość Wojciecha Kulawskiego jest mi bardzo dobrze znana, gdyż miałam okazję przeczytać nieco wcześniej przeczytać dwie książki pt. ''Patostreamerzy'', ''Humbug'', kt...

Recenzja książki Rok 2022

Nowe recenzje

Zło w ciemności
W ciemności wszystko jest straszniejsze.
@florenka:

“Zło w ciemności” to kolejna książka Alex Kavy, w której pierwsze skrzypce odgrywają agentka FBI Maggie O’Dell, Ryder C...

Recenzja książki Zło w ciemności
Arcana
Arcana
@zakaz_czyta...:

Lubicie motyw pętli w czasie w książkach? Muszę przyznać, że do tej powieści podchodziłam z bardzo otwartą głową. Już ...

Recenzja książki Arcana
Nic oprócz strachu
„Nic oprócz strachu”
@gulinka:

Sięgając po „Nic oprócz strachu”, zaczęłam się zastanawiać, czym jeszcze Magdalena Knedler może nas zaskoczyć. Moja prz...

Recenzja książki Nic oprócz strachu
© 2007 - 2024 nakanapie.pl