Lubicie gotować? A może jest to czynność, której unikacie lub chcielibyście aby szło to szybciej? Air fryer stał się ostatnio bardzo modny i to właśnie ze względu na to, że zrobić można w nim wiele potraw, beztłuszczowo, a przy tym smacznie.
No i właśnie jeśli o tempo pracy chodzi, to zdecydowanie jest szybszy i tańszy niż tradycyjny piekarnik, który nagrzewa się przynajmniej te dziesięć minut i żeby przygotować najzwyklejsze grzanki, trzeba czekać i liczyć ile zużyje prądu czy gazu. Air fryer jest od razu gotowy do pracy, wkładami grzanki, zamykamy na jakieś 2-3 minuty i bum! Gotowe!
Tylko jest jeden mały problem... skoro jest szybszy, to jak z temperaturą? Jak dobrać czas przygotowywania potrawy? No które urządzenie wybrać, przecież jest ich tak wiele.
Książka "Air fryer. Przepisy na prawie wszystko." to właściwie nie tylko zbiór pomysłowych przepisów i nie składają się one z dziwnych składników, na które trzeba polować w sklepach, ale także zawiera w sobie rozdziały dotyczące wyboru sprzętu, odpowiada na pytanie czy w ogóle jest nam on potrzebny, a także znajdziecie w nim tabele czasu i temperatury pieczenia.
A co jeśli chodzi o przepisy? Śniadania, lunche, słodkości! Mamy przepis na przykład na muffinki czy szaszłyki z krewetek. A może pizza? Także w tej książce jest dokładny przepis jak przyrządzić idealną, delikatną, z dowolnymi dodatkami.
Każdy kto zaczynał z air fryer, jak ja, wie, że początki są okropnie trudne i skomplikowane. W internecie mnóstwo przepisów, każdemu wychodzi mięso idealne, tylko nie mi więc zadaję sobie pytanie co robię źle. I nauka na zasadzie prób i błędów więc w pewnym momencie sprzęt poszedł do szafki. Jednak, gdy przyszła do mnie książka "Air fryer. Przepisy na prawie wszystko." postanowiłam spróbować jeszcze raz i jakie było moje zdziwienie, że tym razem nie bawimy się w "u mnie działa", tylko faktycznie zaczęłam w nim robić wszystko, od pałeczek z kurczaka, po bułeczki z serka wiejskiego na każdą kolację.
Więc jeśli chcecie gotować szybciej, oszczędniej i smacznie, to warto spróbować właśnie z air fryer, ale najpierw zapoznać się z tym, jak to wszystko wygląda i jaki sprzęt kupić, bo wcale nie jest tak, że im większy, tym lepszy, a jeszcze można przecież dokupić mnóstwo akcesoriów takich, jak wkłady silikonowe, o czym też w tej książce poczytacie :)
Recenzja powstała we współpracy z Wydawnictwem Znak Jednym Słowem.