Zawartość:
Wstęp
Stanisław Achremczyk, Kuchnia Warmii i Mazur
Elżbieta Kaczyńska, Kuchnia regionalna: tradycje i zmiany. Przyczynek do procesu „glokalizacji"
Magdalena Spychaj, Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku?
Danuta Bogdan, Połowy i spożycie ryb na Warmii w XVI-XVIII wieku
Marta Sikorska, Pozłacany piernik i kandyzowany imbir, czyli średniowieczny i nowożytny smak słodyczy
Andrzej Klonder, Ulubione piwa Koroniarzy i Prusaków w XVI~XVII wieku
Adam Płoski, Lokalna produkcja piw na Warmii i Mazurach w XIX i XX wieku
Maria Wroniszewska, Wiejska kuchnia na Warmii i Mazurach jako przestrzeń kulturowa (przełom XIX i XX wieku)
Janusz Hochleitner, Kuchnia świąteczna na Warmii
Tomasz Chrzanowski, Nie tylko o czerninie - kuchnia wschodniopruska pierwszej połowy XX wieku w świetle królewieckiej książki kucharskiej
Ryszard Tomkiewicz, Wielokulturowość kuchni na Warmii i Mazurach po 1945 roku - specyfika i odrębność
Wiesława Chodkowska, Monika Sabljak-Olędzka, Michał Poniewski, Adam Płoski, Gorzelnie w historii i kulturze Mazur Zachodnich