Wartości odżywcze, dietetyczne, lecznicze i smakowe owoców tych roślin nie budzą żadnych wątpliwości. Dla mieszkańców Europy jest to jednak ciągle nowość, podczas gdy np. w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne jest spożywanie indyka z żurawiną.Żurawina i borówka czerwona (brusznica) w stanie naturalnym występują w lasach i na torfowiskach wysokich. Niestety, naturalne miejsca ich występowania ulegają ciągłemu ograniczeniu.Celem tej publikacji jest przyczynienie się do upowszechnienia uprawy żurawiny i brusznicy w ogrodach przydomowych i na działkach, dzięki czemu zwiększy się spożycie ich cennych owoców, tak potrzebnych człowiekowi XXI wieku.Książka jest praktycznym poradnikiem amatorskiej uprawy tych gatunków. Zawiera, obok wiadomości o pochodzeniu i biologii krzewów, wyczerpujące wiadomości jak praktycznie spełnić specyficzne wymagania glebowe żurawiny i borówki.Dla smakoszy autor podaje wiele przepisów kulinarnych.