"Popularna autorka Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej proponuje nową, bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy dlatego tez autorka opracowała swoje przepisy w oparciu o podział regionalny Włoch. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Setki przepisów opatrzone są komentarzem autorki, co stwarza niepowtarzalny klimat całej książki.
Chciałabym zaprosić państwa na kulinarną wycieczkę do Włoch, unikając zatłoczonych szlaków turystycznych. Tematem książki jest tradycyjna kuchnia włoska, nierzadko już powoli zapominana. Najczęściej są to dania z kuchni ludzi ubogich, Włochy bowiem, choć tak piękne, są krajem trudnym i wbrew pozorom nie zawsze przyjaznym?
Wybrane potrawy są w większości bardzo łatwe do przygotowania stanowią najlepszy dowód, że nawet w skromnej kuchni Włosi nie przestają być artystami?
Zwraca także uwagę specjalny stosunek do chleba. W kraju, gdzie każde ziarno zboża trzeba okupić ciężką pracą, nie pozwalano, aby zmarnowała się, choć okruszynka. Stąd tak wiele dań, pozwalających wykorzystać czerstwe pieczywo i to ze smakiem.
Małgorzata Caprari"
Chciałabym zaprosić państwa na kulinarną wycieczkę do Włoch, unikając zatłoczonych szlaków turystycznych. Tematem książki jest tradycyjna kuchnia włoska, nierzadko już powoli zapominana. Najczęściej są to dania z kuchni ludzi ubogich, Włochy bowiem, choć tak piękne, są krajem trudnym i wbrew pozorom nie zawsze przyjaznym?
Wybrane potrawy są w większości bardzo łatwe do przygotowania stanowią najlepszy dowód, że nawet w skromnej kuchni Włosi nie przestają być artystami?
Zwraca także uwagę specjalny stosunek do chleba. W kraju, gdzie każde ziarno zboża trzeba okupić ciężką pracą, nie pozwalano, aby zmarnowała się, choć okruszynka. Stąd tak wiele dań, pozwalających wykorzystać czerstwe pieczywo i to ze smakiem.
Małgorzata Caprari"