Od setek lat ludzie wykorzystywali dobroczynne właściwości ziół. Znalazły one zastosowanie w lecznictwie, sztuce kulinarnej, a także przy produkcji kosmetyków i barwników. Sięgając po rośliny zielarskie, zanurzamy się w głąb naszej historii. W medycynie zioła są znane od tysięcy lat. Ich niezwykłe działanie odkryli Chińczycy i Hindusi. W starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji powszechnie uprawiano ziołolecznictwo. Współczesne zielarstwo czerpie z wiedzy i mądrości dawnych kultur. Obecnie naukowcy potrafią wyizolować wiele składników chemicznych decydujących o leczniczym działaniu roślin. W kuchni zioła odgrywają ważną rolę, dodają smaku i aromatu wielu potrawom: od sosów po gulasze i sałatki.
Książka opisuje zioła z całego świata, uszeregowane alfabetycznie według łacińskich nazw naukowych, uwzględniając też ich miana zwyczajowe. Każdy opis zawiera informacje na temat wyglądu, pochodzenia i miejsca wzrostu ziela, a także tradycyjnych i współczesnych metod jego wykorzystania. Bogato ilustrowany leksykon stanowi niezwykle atrakcyjny i pouczający przewodnik po świecie ziół.
Książka opisuje zioła z całego świata, uszeregowane alfabetycznie według łacińskich nazw naukowych, uwzględniając też ich miana zwyczajowe. Każdy opis zawiera informacje na temat wyglądu, pochodzenia i miejsca wzrostu ziela, a także tradycyjnych i współczesnych metod jego wykorzystania. Bogato ilustrowany leksykon stanowi niezwykle atrakcyjny i pouczający przewodnik po świecie ziół.