Cierpisz na drżenie powieki? Towarzyszy ci permanentny stres, który objawia się w postaci niepokoju, złego samopoczucia, ciągłych stanów lękowych i rozdrażnienia? Dręczy cię ucisk w klatce piersiowej i uczucie kołatania serca, a wyniki badania EKG nie wskazują na żadne problemy kardiologiczne? Masz problemy ze snem? Często budzisz się o świcie? Śnisz o tym, że spadasz? To mogą być oznaki niedoboru magnezu. Autorka "Zdumiewających właściwości magnezu" doświadczona chemiczka i dietetyczka, która dzięki zażywaniu magnezu pokonała chorobę uznaną za nieuleczalną, wskazuje na niezwykle istotną rolę tego pierwiastka w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Znajdziesz tu przystępnie wyjaśnione procesy przyswajania magnezu, skutki jego niedoboru w organizmie. Ana Maria Bergasa to urodzona w 1924 roku w Bilbao (Hiszpania) chemiczka i dietetyczka. Po ukończeniu studiów chemicznych na uniwersytecie Complutense w Madrycie skupiła się na rolnictwie, kwestii żywienia zwierząt i pisaniu artykułów do czasopism specjalistycznych. Od ponad czterdziestu lat interesuje się dietetyką opartą na biochemii i biologii molekularnej. Uczestniczyła w licznych międzynarodowych kongresach.