(Wydanie IV, poprawione i zmienione, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1987)
"Z działki na stół i do spiżarni" - to popularna w swoich czasach książka-poradnik kulinarny, skupiający się głównie na kwestii przetworów na zimę, który oprócz tego porusza takie zagadnienia jak: znaczenie warzyw i owoców w żywieniu, obróbka wstępna warzyw i owoców, zasady sporządzania sałatek, zup, sosów, przetwory z owoców i warzyw, przetwory z owoców dziko rosnących.
Znajdziemy w niej także przepisy na wina domowe, a nawet smaczne potrawy z mięsa królików, w tym porady na temat uboju i sprawiania królików, rozbioru tuszki i przygotowanie wstępne mięsa.
"Z działki na stół i do spiżarni" - to popularna w swoich czasach książka-poradnik kulinarny, skupiający się głównie na kwestii przetworów na zimę, który oprócz tego porusza takie zagadnienia jak: znaczenie warzyw i owoców w żywieniu, obróbka wstępna warzyw i owoców, zasady sporządzania sałatek, zup, sosów, przetwory z owoców i warzyw, przetwory z owoców dziko rosnących.
Znajdziemy w niej także przepisy na wina domowe, a nawet smaczne potrawy z mięsa królików, w tym porady na temat uboju i sprawiania królików, rozbioru tuszki i przygotowanie wstępne mięsa.